7 tips voor duurzaam kleding kopen (ook met een klein budget!) (2024)

Heel eerlijk? Op het gebied van duurzame kleding ben ik nog best wel een leek. Shoppen bij fair fashion winkels? Ik zou het wel willen, maar eigenlijk doe ik het lang niet altijd. Fair fashion shoppen is toch wat prijziger als je de bijvoorbeeld de H&M gewend bent. Maar wat blijkt? Een duurzame wardrobe verzamelen kan ook op andere manieren, zelfs met een klein budget! Ik deel 6 tips voor duurzaam kleding kopen.

7 tips voor duurzaam kleding kopen

7 tips voor duurzaam kleding kopen (ook met een klein budget!) (1)

1 Kijk kritisch naar wat je in je kast hebt hangen

Wees eens eerlijk? Hoeveel kleding heb je ongedragen in de kast hangen? Misschien heb je zelfs nog het kaartje eraan hangen?

We hebben allemaal wel eens een miskoop begaan. Toch in een opwelling een shirtje gekocht dat niet helemaal lekker zit. Of dat ene blousje wat met werkelijk níks te combineren valt. Of stiekem alvast een jurkje gekocht wat je kan dragen in je slanke periode (guilty!). Allemaal heel erg leuk, maar alles wat ongedragen in de kast ligt, is natuurlijk heel erg zonde.

Wat kun je eraan doen? Zoek je kledingkast eens uit en breng alle miskopen naar de kringloopwinkel, zet het op marktplaats of (tip!) organiseer eens een kledingruilmiddag. Iets wat niet geschikt is voor jou, kan voor een ander perfect zijn. Je weet maar nooit of je iemand er blij mee kan maken!

2 Weet wat bij jou past & zoek je stijl

Ben jij iemand die alle trends volgt? Of kijk je liever naar wat jou mooi staat en waar je je prettig in voelt? Als ik je een tip mag geven: het kan ontzettend waardevol zijn om een workshop kleur & stijl te volgen. Tijdens zo’n workshop leer je wat voor type je bent en welke kleuren mooi bij jouw huid- en haartype passen. Zo weet ik ondertussen dat bepaalde kleuren, zoals zalmroze en mosterdgeel, mij absoluut niet staan. Koelere tinten zoals blauw en groen passen wél goed bij mij. En eerlijk gezegd voel ik me daar ook nog eens een stuk prettiger bij. Je voorkomt miskopen én het maakt shoppen een heel stuk duurzamer op deze manier!

7 tips voor duurzaam kleding kopen (ook met een klein budget!) (2)

3 Zorg voor goede kledingcombinaties

Door kleding goed te combineren lijkt het ten eerste alsof je méér kleding hebt, terwijl je eigenlijk veel minder hoeft aan te schaffen. Want als alles bij elkaar past, heb je gewoon minder kleding nodig!
Tip: Neem één of meer kledingstukken mee van huis wanneer je gaat shoppen en check in de winkel of de nieuwe kledingstukken matcht met je oude kleding. Doe dit vooral ook als je naar een vintage winkel gaat. Soms denk je dat iets bij elkaar past maar blijkt het toch niet helemaal zo te zijn. Zo zonde!

Nu is het misschien niet altijd mogelijk om naar een fysieke winkel te gaan. Shop je online? Kies dan voor een duurzame webwinkel. More Than Hip is een webshop met duurzame accessoires als tassen, sieraden en accessoires. Zo kun je je outfit nét een andere look geven.

4 Wees een praktische shopper

Eigenlijk voortbordurend op mijn vorige punt: Ik hou van kleding en accessoires die ik tijdens meerdere gelegenheden kan dragen. Zoals een net jurkje wat ik kan dragen naar een bruiloft, maar ook tijdens een zakelijke meeting bijvoorbeeld. Niemand die het doorheeft, tenzij je het jurkje tijdens de bruiloft van een collega hebt gedragen natuurlijk. En anders… lekker boeiend!

5 Waarom alles kopen als je ook kan lenen?

We leven in een interessante tijdperk waar de deeleconomie steeds belangrijker wordt. We lenen een boormachine via Peerby, huren een auto via snappcar, een overnachting via Airbnb, dus waarom geen kleding lenen? Via een kledingbibliotheek als Lena The Fashion Library kun je kleding lenen en via Mud jeans kun je een spijkerbroek leasen. En waarom ook niet?

7 tips voor duurzaam kleding kopen (ook met een klein budget!) (3)

6 Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit

Het is misschien heel leuk hoor, met mega veel tassen kleding thuiskomen van de Primark (om maar even een voorbeeld te noemen). Maar stel dat je deze kleding na twee keer dragen alweer weg kan gooien omdat het versleten is, is het dan nog goedkoop? Of had je dan beter voor een iets duurder, maar kwalitatief beter shirtje kunnen gaan? En dan heb ik het nog niet eens over de arbeidsomstandigheden van de makers van deze kleding (wat overigens al een heel blog artikel op zich is).

Onlangs kocht ik een tas in een winkel, voor maar een paar euro. Ik dacht: Yess! Koopje! Echter was deze tas binnen no-time stuk. Er zat een flinke scheur in en dat viel niet meer te maken. Deze tas kon ik dus alweer weggooien en heb er maar welgeteld twee weken plezier van gehad.

Kijk, het is heus geen garantie dat met een kwalitatief hoogwaardig artikel de mensen in Bangladesh een eerlijker loon krijgen. Of dat er geen chemische stoffen worden gebruikt bij het maken van deze kledingstukken. Maar ik weet wél dat spullen die langer mee gaan, op den duur een hoop minder afval veroorzaken. Dit maakt de situatie nog niet perfect, maar het maakt het toch al een stukje duurzamer.

Door slimmer te shoppen voorkom je al een hoop miskopen en ga je al een stuk duurzamer te werk. Koop kleding waar je echt mee uit de voeten kan, en je dus daadwerkelijk graag draagt. Alleen dát maakt het al een heel stuk duurzamer. Wees bewust van je aankopen en geniet ervan!

7 Shop tweedehands

Wat is beter dan nieuw shoppen? Juist, tweedehands shoppen. Tegenwoordig zijn er zoveel kringloopwinkels en vintage markten dat er echt ook voor jou toffe kleding te vinden is, zeker in de grotere steden. Je moet ze alleen even weten te vinden. De kringloop app helpt je daarbij! Hier vind je in één overzicht alle kringloopwinkels bij jou in de buurt. Super handig!

Doe jij aan duurzaam shoppen?

Meer lezen:
Dit is een goede gids
Duurzame tips voor op kantoor
Zero waste week

7 tips voor duurzaam kleding kopen (ook met een klein budget!) (4)

About Greenblush

Ik schrijf op greenblush.nl over creativiteit, DIY's, reizen en duurzame lifestyle.

7 tips voor duurzaam kleding kopen (ook met een klein budget!) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Annamae Dooley

Last Updated:

Views: 5808

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Annamae Dooley

Birthday: 2001-07-26

Address: 9687 Tambra Meadow, Bradleyhaven, TN 53219

Phone: +9316045904039

Job: Future Coordinator

Hobby: Archery, Couponing, Poi, Kite flying, Knitting, Rappelling, Baseball

Introduction: My name is Annamae Dooley, I am a witty, quaint, lovely, clever, rich, sparkling, powerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.