Cashflow: wat is het en hoe bereken je het? (2024)

Als het op de stuivers en dukaten aankomt, is de cashflow de motor die je onderneming op snelheid houdt. Wat is de cashflow, waarom is die zo belangrijk en hoe bereken je het? Niet te missen info in een notendop, mét rekenvoorbeelden!

Cashflow: wat is het en hoe bereken je het? (1)

Wat is de cashflow?

De cashflow - ook wel kasstroom genoemd - is de som die je onderneming werkelijk verdient over een bepaalde periode. Anders gezegd: het verschil tussen het geld dat binnenkomt en buitengaat. Je cashflow kan dus positief (feest) of negatief (bummer) zijn.

In het eerste geval ben je in staat om je financiële verplichtingen op korte termijn na te komen. Denk aan je lening aflossen, leveranciers betalen, loonkosten storten … Er is kortom geld in de kassa op het moment dat je er nodig hebt. En in een ideaal scenario kan je zelfs investeren.

Een negatieve cashflow is slecht nieuws. Je onderneming geeft dan meer geld uit dan dat er binnenkomt. Op lange termijn kan je je schulden niet meer afbetalen waardoor je in de problemen komt.

Kortom: de cashflow is als de olie van je Lada, Peugeot of Bugatti. Zolang er voldoende is, loopt alles gesmeerd. Maar zonder olie, duurt het niet lang voor je op de pechstrook schoorvoetend de takeldienst belt in je fluohesje.

Cashflow versus winst

De beste graadmeter voor de financiële gezondheid van je onderneming is niet de winst, maar wel de cashflow. Winst wijst namelijk op het verschil tussen opbrengsten en kosten. Maar niet elke kost is een uitgave voor je bedrijf.

Stel dat je bij je opstart een pand, wagen en machines hebt gekocht. Al deze zaken dalen jaarlijks in waarde en knibbelen aan je winst. Maar afschrijvingen betekenen geen uitgaven voor je onderneming, waardoor je ze wel bij je cashflow mag rekenen.

Hoe bereken je de cashflow?

Je berekent de cashflow met een simpele formule. De nodige bedragen vind je in de resultatenrekening van je onderneming.

Cashflow = nettowinst na belasting + de afschrijvingen

Voorbeeld: 25.000 euro winst na belastingen in 2019 + 10.000 euro afschrijvingen in 2019 = 35.000 euro cashflow.

De vrije cashflow geeft een nog beter beeld van je onderneming: je beschikbare cashflow die overblijft als je je kapitaalaflossingen aan de bank er aftrekt.

Vrije cashflow = cashflow - betalingen aan de bank

Voorbeeld: 35.000 euro cashflow - 12.000 euro kapitaalaflossingen aan de bank = 23.000 vrije kasstroom. Na afbetaling van de leningen heeft je onderneming 23.000 euro over om rekeningen te betalen of investeringen te doen.

Cashflow: wat is het en hoe bereken je het? (2)

Kan je je cashflow bijsturen?

Een negatieve cashflow hoeft niet meteen een drama te zijn. Als je bijvoorbeeld net een grote investering hebt gedaan, is dat een aanzienlijke uitgave die op termijn – hopelijk – meer inkomsten oplevert. Is de cashflow echter te lang negatief, moet er een alarmbelletje gaan rinkelen.

Gelukkig kan je de cashflow op verschillende manieren bijsturen. Een cruciale maatregel – ook bij een positieve cashflow – is de optimalisatie van je verkoopproces. Offertes opvolgen, kosten in kaart brengen en tijdig facturen vorderen zijn daarbij essentieel.

Klinkt als een berg werk, we know. Maar je hoeft het niet in je eentje te doen. Een tool zoals Teamleader helpt je op weg. Niet alleen stel je in enkele klikken online offertes op, je volgt moeiteloos projecten op en ook digitaal factureren is een eitje. Bovendien bundelt Teamleader ook crm in dezelfde een tool.

Grip op je cashflow als projectmanager

Als projectmanager wil je niet alleen je projecten op tijd afronden, maar ook binnen budget blijven. Dat draagt bij aan een positieve cashflow en dus het succes van het bedrijf. Er zijn prachtige projectmanagementtools waarmee je de planning, deadlines en te leveren prestaties in de gaten houdt. Maar je hebt daarmee geen inzicht in het budget. Dus hoe zorg je er nu voor dat je ook de winstmarge in de gaten houdt?


Met een projectmanagementtool als Teamleader Focus is je planning gelinkt aan je budget en vice versa. Wijzigt er iets in je planning, zoals een deadline? Teamleader Focus berekent de invloed daarvan op je budget en winstmarge. Ook zie je direct of je nog binnen de geschatte uren en kosten blijft. Ideaal. Zo heb je tijdens iedere fase van het project een volledig overzicht van de planning én laat je de winst niet wegstromen. Kom maar op met die positieve cashflow!

Benieuwd naar Teamleader? Probeer het 14 dagen uit, helemaal gratis en zonder credit card. Pinky swear.

Test het zelf

Gratis proefperiode van 14 dagen.
Geen creditcard nodig.

Cashflow: wat is het en hoe bereken je het? (2024)

FAQs

Hoe wordt cash flow berekend? ›

Cashflow = inkomende geldstroom minus uitgaande geldstroom (directe methode) Cashflow = winst + afschrijvingskosten (indirecte methode)

Wat is de cash flow? ›

Simpel gezegd is het je kasstroom: de inkomsten min de uitgaven over een bepaalde periode. Dit kan een maand zijn, maar ook een jaar. Een cashflow laat je inzien hoe jij als bedrijf presteert.

Wat is een goede cash flow? ›

Een positieve cashflow betekent dat je bedrijf meer geld ontvangt dan uitgeeft.

Wat is een gezonde cashflow? ›

Wat is een goede cashflow? Je ecommerce-bedrijf zal een goede cashflow hebben als het consequent meer geld binnenkrijgt dan het uitgeeft. Deze positieve cashflow betekent dat je bedrijf zijn rekeningen en andere verplichtingen kan betalen.

Welke soorten cashflow zijn er? ›

Je hebt drie verschillende soorten cashflow:
  • Operationele cashflow: inkomsten en uitgaven die te maken hebben met de (dagelijkse) bedrijfsvoering.
  • Financieringscashflow: inkomsten en uitgaven rondom financieringen. ...
  • Investeringscashflow: inkomsten en uitgaven rondom duurzame investeringen.

Is cashflow gelijk aan winst? ›

Cashflow staat los van je winst en verlies. Je kunt bijvoorbeeld meer geld ontvangen dan uitgeven in een bepaalde periode.

Wat is belangrijker: cashflow of winst? ›

Er zijn een aantal redenen waarom kasstromen een betere indicator zijn voor de financiële gezondheid van een bedrijf. Winstcijfers zijn gemakkelijker te manipuleren omdat ze niet-contante posten omvatten, zoals afschrijvingskosten of afschrijvingen op goodwill.

Wat betekent cashflow in het bedrijfsleven? ›

Zoals de naam al doet vermoeden, is cashflow een term die wordt gebruikt om het geld te beschrijven dat een bedrijf binnenkomt en verlaat . Ontvangen contant geld – zoals geld dat van klanten aan het bedrijf wordt betaald – zou een instroom zijn. Het geld dat wordt uitgegeven – zoals het geld dat wordt betaald aan leverancierspartners en andere operationele kosten – zou een uitstroom zijn.

Hoe creëer je meer cashflow? ›

Een gezonde onderneming heeft een gezonde cashflow en daarom biedt deze blog 10 handige tips voor gezond cashflow beheer.
  1. Stel een cashflow begroting op. ...
  2. Houdt toezicht op de cashflow. ...
  3. Zorg voor een plan B. ...
  4. Ontvang betalingen sneller. ...
  5. Vraag leveranciers voor betalingen in termijnen. ...
  6. Betaal niet al uw rekeningen tegelijk.
Oct 13, 2018

Is een hoge cashflow goed? ›

De cashflow duidt op de financiële gezondheid van het bedrijf. Een positieve cashflow betekent dat het bedrijf meer geld ontvangt dan het uitgeeft, terwijl een negatieve cashflow duidt op financiële problemen en een mogelijk gebrek aan liquiditeit.

Wat betekent negatieve cashflow? ›

Een negatieve cashflow betekent simpelweg dat er meer geld de onderneming uitgaat dan dat er binnenkomt, en dat kan aanzienlijke gevolgen hebben. Het is niet anders dan bij een gezin dat meer uitgeeft dan het binnenkrijgt. Dat zorgt ervoor dat er geleend moet worden om aan de verplichtingen te kunnen voldoen.

Hoe bereken je een kasstroomoverzicht? ›

In het kasstroomoverzicht worden alleen feitelijke geldstromen meegenomen die in het huidige boekjaar voorkwamen. Om de kasstroom te bepalen, neem je de nettowinst uit de winst- en verliesrekening (het verschil tussen opbrengsten en kosten) en corrigeer je deze voor: Kosten die geen uitgave zijn.

Hoe kom je van netto inkomen naar vrije cashflow? ›

FCFF en FCFE worden vaak berekend door te beginnen met het netto-inkomen: FCFF = NI + NCC + Int(1 – Belastingtarief) – FCInv – WCInv . FCFE = NI + NCC – FCInv – WCInv + Nettolening.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated:

Views: 6494

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.