Spiselige melorm - Alt du trenger å vite! (2024)

Spiselige melorm - Alt du trenger å vite! (1)

Spiselige insekter – Fotokreditt til Wilhelm Thomas Fiege

1 Grunnleggende fakta om melorm

1.1 Hva er melorm?

Melorm er ikke uavhengige dyrearter eller til og med ormer: Melormen er det andre stadiet i livssyklusen til en bille. Melorm er larveformen til melormbillen, tenebrio molitor, en art av mørkebille. Som alle holometabolske insekter går de gjennom fire livsstadier: egg, larve, puppe og voksen.

Denne billen har sitt hjem på mørke, f*cktige steder over hele verden. Livet starter som et lite egg, og etter et par uker vil egget klekkes: ut spretter en liten gulbrun larve. De larvene er det vi kaller melorm. Melormen vil bruke åtte til ti uker på å spise, og gjøre seg klar for sin neste transformasjon. Til slu*tt vil den bli en bille med vinger, ben og et mørkt ytre skall.

Spiselige melorm - Alt du trenger å vite! (2)

Tenebrio Molitor bille – Bildekreditt tilUdo Schmidt

Larver måler vanligvis omtrent 2,5 cm eller mer, mens voksne vanligvis er mellom 1,25 og 1,8 cm lange. Voksne gule melorm ser ut som typiske biller og er ikke ormlignende i utseende, som deres vanlige navn antyder. De er mørke i fargen og har et hardt skall.

Kjøp spiselige insekter

1.2 Melorms anatomi

Melormen er en larve med et hardt eksoskjelett. Dens formål i livet er å grave, spise og lagre fett.

Melorms kropp består av hodet, thorax og mage.

Bena er festet til de tre segmentene av thorax. Segmentene kalles prothorax, mesothorax og metathorax. Hvert segment av thorax har et par korte ben. En melorm går ikke så bra, men bena og klørne er ideelt egnet for graving.

Hodet på melormen har munnen og labrum, ofte kalt et insekts overleppe. Labrum er et flatt stykke kutikula ved bunnen av insektets "ansikt" og over munndelene. Labrum skjuler helt eller delvis underkjevene og hjelper til med å holde maten i en posisjon når insektet spiser. Munnen og dens deler er ganske små og designet for å spise små matbiter.

Larveøyne og to antenner er plassert på melormens hode. Øynene er små og dårlig utviklet på grunn av insektets gravende natur. Med antennene føles melorm når han graver på jakt etter mat.

Magen består av ni segmenter, og det siste segmentet er spiss, som inneholder anus og en ryggrad. Magen inneholder fordøyelseskanalen og lagrer mye fett fra alle melormene spiser. Larvene trenger fettet senere for å forvandle seg til en puppe og en voksen bille. Før transformasjonen er nesten 30 % av kroppsvekten til melorm fett.

Det vanlige navnet melorm kommer fra de sylinderformede larvene (larvene) med gul farge med brunlige ringer på kroppssegmentene. Larvekroppen blir stadig hardere etter hvert som de vokser.

Spiselige melorm - Alt du trenger å vite! (3)

Melorm – Bildekreditt tilAj Cann

1.3 Hvorfor er folk interessert i melorm?

1.3.1 Melorm i vitenskapelig forskning

Melorm brukes ofte til biologisk forskning fordi de er relativt store og enkle å oppdra og håndtere. Derfor brukes de ofte til å bevise grunnleggende biologi, biokjemi, evolusjon, immunologi og fysiologi konseptstudier.

1.3.2 Melorm som skadedyr

Melorm har også et dårlig rykte som skadedyr fordi de lever av lagret korn og tørrvarer. Skadedyrene forurenser alle produkter de spiser, noe som fører til kostbare mattap. Beboere som ved et uhell får i seg rå gule melorm kan ha magebesvær, men skadedyrene overfører ikke sykdommer.

Huseiere finner ofte gule melorm i forsømte områder av hjem utsatt for f*cktighet. Disse skadedyrene elsker glemte gjenstander i poser eller esker i kjøkkenpantries. Gul melorm er vanlig der mat som lagres blir f*cktig eller vokser mugg. Melormlarver er blant de største insektlarvene som angriper lagrede produkter. Gule melorm-angrep er vanligvis et tegn på dårlige sanitærforhold.

En hunn, gul melorm vil legge egg i kornprodukter, slik at tilsølte poser med mel kan starte et angrep. Hage- eller fuglefrø som er igjen i uthus tiltrekker også skadedyr.

1.3.3 Ikke bare et skadedyr

Melorm er ikke bare skadedyr. De er en viktig del av økosystemet fordi deres spisevaner og preferanse for mørke og mugne miljøer gjør dem i stand til å hjelpe nedbrytningen i naturen. De er også en viktig matkilde for mange fugler, andre insekter, krypdyr og gnagere.

Spiselige melorm - Alt du trenger å vite! (4)

Robin med en melorm – Bildekreditt tilFS Phil

1.3.4 Hvor kommer melorm fra?

Melorm har sannsynligvis sin opprinnelse i Middelhavet eller Afrika, men er nå til stede i mange områder på grunn av menneskelig handel og kolonisering. Arkeologer sporer de eldste registreringene av melorm til bronsealderen i Tyrkia. Fortsatt er det for eksempel ingen funn av melorm fra det gamle Egypt, og registreringer fra de britiske øyer og Nord-Europa er fra en senere dato.

1.3.5 Melorm som fôr og kjæledyrfôr

Mange kjæledyr er insektetere i deres naturlige habitater. Derfor har melorm eksistert som kjæledyrfôr for reptiler i fangenskap, pinnsvin, taranteller, fisk og fugler. Du kan også gi melorm til ville fugler i fuglebrett, spesielt i hekkesesongen. Dessuten er melorm utmerket fiskeagn!

Melorm har et høyt proteininnhold, og bruken av dem i fuglefarmer øker. De er kommersielt tilgjengelige i bulk og vanligvis i beholdere med kli eller havregryn til mat. Kommersielle dyrkere inkorporerer et ungdomshormon i fôringsprosessen for å holde melormen i larvestadiet og oppnå en unormal lengde.

Bevegende melorm –Bildekreditt tilFS Phil

1.3.6 Melorm som mat for mennesker

Melorm er spiselige for mennesker og bearbeides til flere insektmatvarer i matvarehandelen.

Den vanligste ingrediensen laget av melorm er melormpulver (noen ganger kalt melormmel) som du kan kjøpe som rent eller smaksatt. Du kan legge det til nesten hvilken som helst mat for å gi smak og øke proteininnholdet. En enkel måte å starte på er å prøve melormpulver på yoghurt.

Siden insekter som sirisser og melorm inneholder mye proteiner, har mange entoprenuers kommet til ideen om å lage insektproteinbarer. Dessverre inneholder mange insektproteinbarer på markedet bare en liten mengde insektpulver. Den viktigste årsaken har vært kostnadene, siden insektproteinpulver er dyrere enn de andre ingrediensene. På den annen side, innenfor EU begrenser regelverket også innholdet av insekter i bakevarer til 10 – 15 %%. Forhåpentligvis vil dette endre seg i fremtiden.

Andre typiske matprodukter som inneholder melorm er proteinpulverblandinger, burgere, brød, kaker, paté, pølser og hel krydret og stekt melorm. Melorm har også blitt innlemmet i tequila-smaksgodteri, men melorm serveres ikke tradisjonelt i tequila. I stedet er "tequilaormen" i visse mezcals vanligvis larven til møll Hypopta agavis.

Bare fantasien begrenser variasjonen av matvarer der melorm kan brukes. Se mer fra Bugburger's "Den store listen over spiselige insektprodukter!".

Spiselige melorm - Alt du trenger å vite! (5)

Kjøp melormpulver

1.3.7 Hvordan smaker melorm?

Spiseklare, ovnstørkede og sprø melorm har en diskret umamismak som etterlater en lett, nøtteaktig ettersmak. Spis dem som snacks eller bruk dem som ingrediens når du lager mat. De går bra med mer eller mindre alt.

Vi anbefaler på det sterkeste å prøve melorm fra forskjellige produsenter fordi smaken deres avhenger av fôret de spiser. Avhengig av kostholdet de siste 2-3 dagene, kan smaken av melorm variere fra litt ubehagelig til veldig deilig!

Vi i Party Bugs må innrømme at vi ikke var så glad i smaken av melorm da vi prøvde dem for første gang i 2018. Smaken var mild, men vi vil ikke si at vi likte den ikke fullt så deilige ettersmaken, som oppholdt seg i minutter i munnen vår og kom tilbake gang etter gang i timevis. Vi pleide å si at de melormene "fiserte" i munnen vår. Disse melormene kom fra en av de største melormprodusentene i Europa, og i 2021 smaker ormene deres fortsatt det samme. Problemet ser ut til å være at de store oppdretterne konsentrerer seg om å produsere dyrefôr effektivt. Foreløpig har de ikke vært interessert i å utvikle smaken av melorm ment for konsum.

Senere, etter å ha smakt på melorm fra andre produsenter, ombestemte vi oss. Melorm kan ha en veldig deilig smak uten noen ubehagelig ettersmak.

Hos Party Bugs liker vi melorm så godt at vi har laget enny Party Bugs-produktlinje som bruker melorm.

Vi bestilte først prøver og smakte på melorm fra dusinvis av oppdrettere for å finne stekt melorm med perfekt smak. Deretter utviklet vi nøye smakene og designet verdens vakreste insektsnackprodukter.

Vi er veldig stolte av Party Bugs sine nye melormprodukter.Se så vakkertParty Bugs Smokey BBQmelorm vi har laget! Og det er bare en av våre appetittvekkende melormsnacks. Finn flere melormprodukter i vårParty Bugs Shopog prøv dem! De smaker fantastisk!

1.3.8 Næringsverdier av melorm

Melormlarver inneholder betydelige mengder næringsstoffer.

En studie viser at den levende melormen inneholder 20 % protein, 13 % fett, 2 % fiber og 62 % f*cktighet, mens den tørkede melormen inneholder opptil 60 % protein, 28 % fett, 6 % fiber og 5 % f*cktighet.

Men faktisk varierer næringsverdien til melorm avhengig av fôret de har fått. Ett hundre gram rå melormlarver kan ha mer enn 200 kalorier og alt fra 14 til 25 gram protein. Dessuten konkurrerer deres kalium-, kobber-, natrium-, selen-, jern- og sinknivåer med biff. De har også et større vitamininnhold i vekt enn biff, B12 ikke inkludert. Til slu*tt inneholder melorm essensielle linolsyrer.

I følge EUs mattrygghetsbyrå (EFSA) er den gule melormen trygg for konsum.

1.3.9 Melorms historie som mat

Vesten har bare nylig våknet for å se bakt eller stekt melorm som en sunn snacks. Likevel går oppdrett og forbruk av melorm århundrer tilbake. Melorm har historisk blitt konsumert i mange asiatiske land, spesielt Sørøst-Asia. Du kan finne dem på matmarkeder og kjøpe dem som gatemat sammen med andre spiselige insekter.

Melorm er lette å oppdrette, noe som har gjort dem populære i mange deler av Sørøst-Asia. Du kan mate dem med fersk havre, hvetekli eller korn og gi dem oppskåret potet, gulrøtter eller epler som en f*cktighetskilde. Oppdrett av melorm krever bare en liten mengde plass.

1.3.10 Melorm kan spise plast!

I 2015 oppdaget forskere at melorm kunne spise polystyren og at det ikke var noen forskjell mellom melorm som bare ble fôret med isopor og melorm som ble fôret med konvensjonell mat i løpet av en måneds varighet av eksperimentet. Melorm kan spise en diett som består av kun plast og ikke dø takket være mikroorganismene i tarmen som er ansvarlige for den fantastiske jobben. Likevel er prosessen ineffektiv ettersom det tar rundt 3 000 til 4 000 melorm omtrent en uke for å spise en kaffekopp i styrofoam. Nedbrytningen av polystyren stopper også når mikroorganismene blir drept ved å gi antibiotika til ormene.

Nedbrytningen er også ufullstendig når melorm spiser polystyren - materialet som brukes i isopor og ofte finnes i emballasje - da bare halvparten av utskillelsen deres er karbondioksid. Den andre halvparten av utskillelsen består av delvis nedbrutte partikler og kjemikalier som flammehemmende middel som noen ganger tilsettes plasten. Dette vekker bekymring for at plastspisende melorm faktisk kan bidra til det økende problemet med mikroplast - bittesmå plastbiter som kan havne i næringskjeden.

Så melorm kan ikke bare spise ulike former for plast, men de kan også konsumere potensielt giftige plasttilsetningsstoffer i polystyren uten skadelige effekter. På den annen side, ettersom de giftige kjemikaliene ikke samlet seg inne i melormene, ville de ikke gå opp i næringskjeden. Det er viktig informasjon når du bruker melorm som proteinrik mat for husdyr som kyllinger og griser. Så du kan også bruke melorm som et trygt, proteinrikt fôrtilskudd for mennesker, eller du kan steke dem på stekepannen og spise dem! KJEMPEGOD!

Melorm er ikke de eneste insektene som spiser plast. Dessuten kan voksormer spise polyetylen og rømme hvis du vil bære dem rundt i en plastpose!

Kjøp melorm

2 Oppdrett melorm

I denne artikkelen skriver vi ikke en instruksjonsbok om avl og oppdrett av melorm fordi det allerede er mange instruksjonssider om avl av melorm. I stedet forteller vi deg noen mindre kjente, men interessante fakta om resultatene fra melormavl.

2.1 Visste du at det finnes et ettermarked for alt du dyrker på en melormfarm?

Resultatene av avl av melorm er:

  • mini melorm
  • mellomstore melorm
  • store melormer
  • biller
  • frass
  • skinn

Alle disse produktene kan brukes og selges!

2.1.2 Etterspørsel etter melorm i forskjellige størrelser

Melormene er 2,5 cm lange før de krøller seg sammen til sin puppeform. Likevel starter det hele fra ørsmå, ørsmå larver fra ørsmå, ørsmå egg. Disse nyklekkede larvene etterspørres av folk som dyrker ørsmå, ørsmå fisker eller kjøttetende ørsmå, ørsmå insekter i insektdyrehager. For eksempel spiser taranteller babymelorm og insektbarn som spiser insektbarn er helt normalt i insektverdenen.

Jo større melormene vokser, jo større fugler, taranteller, krypdyr og fisk spiser dem. De største larvene er populære som fiskeagn og melormsnacks for oss mennesker.

Kylling elsker voksne biller, og å fange en bille er sannsynligvis en kyllings største glede på en ellers kjedelig dag.

Bruken av melorm og biller er grei, ettersom noen eller noe spiser dem bort. Nå er det på tide å gå til mer spennende resultater av melormavl.

2.1.3 Frass, melormskinn og kitin

Hva er melormfrass?

Melormfrass består av melormavstøpninger, fôrrester og insektskinn. Fordi melormfrass er rik på nitrogen, kalium og fosfor, elsker planter bare denne næringsrike blandingen når de legges til jorden. Frass er et trygt, helt naturlig jordtilsetningsstoff som er en gjødsel og forbedrer mikrobiell aktivitet.

Kitin (/ˈkaɪtɪn/ KY-tin) er en strukturell komponent av leddyrs eksoskeletons, soppcellevegger, bløtdyrskjell og fiskeskjell. Gården din produserer den som skur av insektlarver når de smelter (når det gjelder melorm).

Helseeffekter av kitin på planter

Kitin hjelper planter til å forsvare seg mot skadeinsekter.

Når det er mye kitin rundt en plante, tror planten at det er mange skadedyr tilstede.

Planter har flere immunreseptorer mot kitin og dets nedbrytningsprodukter. Når disse reseptorene blir aktivert i planter, utløser det en immunrespons. Som et resultat kan planter bedre forsvare seg mot skadeinsekter.

Tilsatt kitin i jorda får planter til å tro at insekter angriper. For å forsvare seg mot angrepet styrker planter celleveggene og frigjør naturlige insektgifter. Det falske skadedyrangrepet ved hjelp av tilsatt kitin hjelper plantene med å vokse sterkere og hjelper dem også å motstå faktiske angrep fra skadedyr senere.

I landbruket kan kitin brukes til å øke planteforsvaret mot sykdom og som gjødsel.

Kitin beskytter planter på en annen måte også. Når det er mye kitin og dets nedbrytningsprodukter rundt en plante, tror skadedyr at det er andre skadedyr til stede, og de søker etter en annen plante med mindre konkurranse mellom skadedyr.

Helseeffekter av kitin på mennesker

Vi mennesker produserer ikke kitin, men vi har et enzym som heter kitinase som bryter ned det. Kitinase er tilstede i menneskelig magesaft, noe som gjør kitin fordøyelig. Kitin og dets nedbrytningsprodukter registreres i huden, lungene og fordøyelseskanalen, initierer en immunrespons og gir potensielt beskyttelse mot parasitter. Allergi mot støvmidd og skalldyr skyldes ofte kitinallergi.

Kitinet som oppnås fra insektmaten og dets nedbrytningsprodukter, kitooligosakkarider og kitosan, fungerer som kostfiber og senker blodets kolesterol. De har også antioksidative, anti-inflammatoriske og anti-kreft effekter. Videre har forskere også funnet ut at kitin og dets nedbrytningsprodukter vil hindre veksten av de mest skadelige tarmbakteriene.

Annen bruk av kitin
  • Fordi de stimulerer en immunrespons, kan kitin og kitosan brukes som vaksineadjuvanser.
  • Kitin kan ha anvendelser i medisin som en komponent i bandasjer eller for kirurgisk tråd.
  • Kitin brukes i papirproduksjon som et forsterker og limingsmiddel.
  • Kitin brukes som et tilsetningsstoff for å forbedre smak og emulgator.
    Det selges som et supplement som et anti-inflammatorisk middel for å redusere kolesterol, støtte vekttap og kontrollere blodtrykket.
  • Kitosan kan brukes til å lage biologisk nedbrytbar plast.

Kjøp melorm

3 FAQ / vanlige spørsmål og svar om melorm

Er melorm det samme som superorm?

Nei. Melormen (tenebrio molitor) og superormen (zophobas morio) er forskjellige arter.

Superormen er rundt 5 ganger større enn en melorm når man vurderer omkrets og lengde. Mesteparten av størrelsesforskjellen kommer fra at superormen har mer kitin enn melormene gjør., og dette gir dem mindre kjøtt, men en høyere kalsium-, fiber- og fettkonsentrasjon.

Kjempemelormer er vanlige melormer (tenebrio molitor) som har blitt behandlet med et hormon for å forsinke forpupping, noe som gjør at de kan vokse til en større størrelse.

Kan mennesker spise frysetørket melorm?

Ja, men før du spiser frysetørket melorm, sørg for at melormene er oppdrettet til konsum og blekes før frysetørking.

Kan du spise kokte melorm?

Ja, men du bør bare spise melorm avlet for konsum.

Spiselige melorm - Alt du trenger å vite! (6)

Melorm – Bildekreditt tilPeter Halasz

Hvordan gir jeg kjæledyret mitt melorm?

Kjæledyret ditt elsker sannsynligvis melorm som sådan, men før du gir melorm til kjæledyrene dine, må du belegge ormene med kalsiumpulver. Kalsiumpulveret hjelper til med å balansere mengden fosfor som melorm inneholder, og for mye fosfor i kosten kan føre til at dyr slu*tter å absorbere kalsium på riktig måte. Du kan gjøre kalsiumbelegget på melormene dine ved å stikke dem i en papir- eller plastpose med kalsiumpulver inni og riste dem forsiktig til de er jevnt belagt.

Plasser de kalsiumstøvede melormene i en fluktsikker bolle som kjæledyret ditt kan spise fra, eller du kan prøve å mate dem for hånd fra håndflaten eller med en matpinsett med myk spiss.

Å fôre melorm til kjæledyret ditt er enkelt; du kan legge dem i en bolle og la dyret mate dem eller håndmate dem. De slipper ikke så lett ut av en rett siden de ikke har ben.

Hvordan mater jeg melormene mine for å gjøre dem mer næringsrikt for kjæledyrene mine? (såkalt gut-loading)

Matinsekter mister en viss næringsverdi etter å ha vært i dvale i flere uker. Tarmbelastning er prosessen med å mate insekter med en diett med høyt innhold av viktige næringsstoffer før de mater disse insektene til andre dyr. De fleste matinsekter har kalsiummangel og inneholder overflødig fosfor. Overskytende mengder fosfor kan være farlig for kjæledyr, og det er derfor det er avgjørende å gi svært næringsrik mat med tilsatt kalsium og vitaminer til melormene dine.

Hvordan oppbevarer jeg melorm?

Du kan oppbevare levende melorm i kjøleskap i en krukke med pustehull.

Oppbevar tørkede melorm i mørket, tørt og ved romtemperatur.

Hvor lenge varer melorm?

Levende melorm varer lenger jo kaldere temperaturen er. Men ikke frys dem!

Tørket melorm har en holdbarhet på 6 – 15 måneder.

Hvor lenge lever melorm?

Den generelle levetiden til melorm er omtrent ett år.

Er kitin giftig for mennesker?

Nei, kitin er ikke giftig, farlig eller skadelig for mennesker. Kitin er et naturlig polysakkarid som er en betydelig komponent i eksoskelettene til krepsdyr og insekter. Celleveggene til noen sopp inneholder også kitin. Mens kitin kan forårsake allergiske reaksjoner hos noen individer, er det ikke giftig og utgjør ingen skade på menneskers helse. Vi anbefaler deg imidlertid å håndtere produkter som inneholder kitin, slik som krabbeskjell, forsiktig for å unngå kutt eller punkteringer som kan bli infisert.

Melorm er Novel Food, men hva betyr det?

9. februar 2022 godkjente EU-kommisjonen markedsføring av frosne, tørkede og pulverformer av gul melorm (Tenebrio molitor larve) som ny mat.

Novel Food er definert som mat mennesker ikke hadde konsumert vesentlig i EU før 15. mai 1997.

«Novel Food» kan være nyutviklet, innovativ mat, mat produsert ved hjelp av nye teknologier og produksjonsprosesser, samt mat som tradisjonelt spises utenfor EU.

De underliggende prinsippene ligger til grunn for Novel Foods i EU:

  • Novel Foods må være trygge for forbrukerne.
  • Novel Foods må være riktig merket for ikke å villede forbrukerne.
  • Dersom Novel Food er ment å erstatte en annen matvare, må det ikke være ernæringsmessig uheldig for forbrukeren.

Godkjenning før markedsføring av Novel Foods basert på en evaluering i tråd med prinsippene ovenfor er nødvendig. Autorisasjonen tar år og koster mye penger. Derfor har vi først nylig begynt å se autoriserte spiselige insektarter på EU-markedet.

Alle melormer som Party Bugs bruker er sertifisert som Novel Food! Vår leverandør har lisens til å avle opp melorm med rettigheten til Novel Food Dossier ‘Fryste og tørkede formuleringer fra hel gul melorm (Tenebrio molitor larve) som ny mat i henhold til forordning (EU) 2015/2283′. Rettigheten er gitt til rettighetshaver ved hjelp av forordning (EU) 2022/169.

Melorm dyrket under en Novel Food-lisens brukes i både Party Bugs ogBug BazaarProdukter.

Hva spiser melorm?

Hva liker melorm å spise best? Melorm kan være en skadedyr for mennesker. De liker kjølige, mørke steder som skap, låver, kjellere, kjellere eller hvor korn (som maismel) er lagret. De får vann fra å spise frukt og grønnsaker som inneholder vann. De liker også å spise råtnende materie, enten det er et dødt dyr eller en død plante. De vil ikke nyte noe som lever.

Hvilken sopp inneholder kitin, og hvilken funksjon har den i sopp?

Kitin finnes først og fremst i eksoskelettene til krepsdyr og insekter og celleveggene til enkelte sopp. Noen typer sopp, som Agaricus, Lentinus og Schizophyllum, inneholder kitin i celleveggene, men mange andre typer sopp gjør det ikke. Bakegjær inneholder for eksempel ikke kitin, men sopplignende sopp, som deilige portobello- og kantarellsopp, har mye kitin.

Hos sopp skaper kitin celleveggen; det fungerer omtrent som cellulose, og skaper andre planters cellevegger. Funksjonen til kitin i disse soppene ligner dens rolle i andre organismer: det gir strukturell støtte og bidrar til å opprettholde integriteten til celleveggen. Kitin styrker sopp, og gir dem holdbarhet til å presse gjennom plantemateriale og jord når de vokser og overflaten. Hos sopp kan kitin også spille en rolle i å beskytte organismen mot rovdyr eller miljøbelastninger.

Hvorfor er noen av melormene mine hvite?

Melorm, som superormer og andre arter, smelter huden. Når de er nysmeltet, vil de se hvite ut; etter noen timer vil de gå tilbake til sin opprinnelige farge. Nysmeltede melorm er en delikatesse for krypdyret ditt; de elsker de myke, nystøpte og vil ofte plukke dem ut av en bolle først hvis de får valget mellom de og vanlige melorm.

Hvorfor blir melorm svarte?

Pupper kan dø og bli svarte hvis de ikke får nok f*cktighet på slu*tten av larvestadiet.

Hva er næringsinformasjonen for melorm

Næringsinnholdet til melorm varierer mye avhengig av fôret melormen spiser.

Hvorfor ble jeg fortalt at melorm er ille?

Melorm har også et dårlig rykte som skadedyr fordi de lever av lagret korn og tørrvarer.

Melorm har litt dårlig rykte som mater også; de inneholder en høy mengde kitin sammenlignet med superormer og andre matere, noe som gjør dem vanskeligere å fordøye enn andre insekter. Men så lenge du utfører riktig oppdrett i temperaturer, belysning, hydrering og alt annet som din spesielle art trenger for å trives, bør du ikke ha et problem.

Kjøp melorm

Sammendrag

Melorm inneholder også mye protein, så du vet at de vil gjøre mye godt for deg. Ofte brukt som en næringsforsterker, gir de deg samme mengde protein som biff, men uten miljøeffekter.

Melorm er allerede masseprodusert i store mengder som dyrefôr, og masseproduksjon til konsum er neste steg.

Kjøp melorm

Referanser til artikler om melorm

Campbell, N.A. (1996).Biologi(4. utgave). Benjamin Cummings, nytt verk. ISBN:0-8053-1957-3.

Cheung, R.C.; Ng, T.B.; Wong, J.H.; Chan, W. Y. (2015). "Chitosan: En oppdatering om potensielle biomedisinske og farmasøytiske anvendelser."Marine narkotika. 13 (8): 5156–5186. doi:10.3390/md13085156

Elieh Ali Komi, D.; Sharma, L.; Dela Cruz, C.S. (2017). "Kittin og dets effekter på inflammatoriske og immunresponser.",Kliniske anmeldelser innen allergi og immunologi. 54 (2): 213–223. doi:10.1007/s12016-017-8600-0

Karrer, P.; Hofmann, A. (1929). "Polysakkarider XXXIX. Om den enzymatiske nedbrytningen av kitin og kitosan I.”,Helvetica Chimica Acta. 12 (1) 616-637.

Mariod, A.A. (2020). Næringssammensetning av melorm (Tenebrio molitor). I: Adam Mariod, A. (red.)Afrikanske spiselige insekter som alternativ kilde til mat, olje, protein og bioaktive komponenter. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-32952-5_20

Tang, W. Joyce; Fernandez, Javier; Sohn, Joel J.; Amemiya, Chris T. (2015) "Kitin produseres endogent i virveldyr."Curr Biol. 25(7): 897–900. doi:10.1016/j.cub.2015.01.058

Kjøp spiselige insekter

Spiselige melorm - Alt du trenger å vite! (7)

Spiselige melorm - Alt du trenger å vite! (2024)

FAQs

Kan man spise mel med larver? ›

Ikke farlig å spise

– Dette klarer du selv om du går inn for det. Tar det tidlig er det lett å ta det. Men får egg og larver tid til å formere seg, kan det ta 2-3 måneder før problemet er løst. Eggene kan du ikke se, men de voksne insektene er lett å oppdage, sier Norstein.

Hvor lenge lever melbiller? ›

Levetiden til voksen kastanjebrun melbille varierer i gjennomsnitt fra 130-198 dager mellom 18-29 °C (6), men noen voksne biller kan leve i mer enn tre år (1).

Hvordan bli kvitt mel larver? ›

Støvsuging er en utmerket måte å fjerne både mel og skadedyr på uten å tilføre f*cktighet som er gunstig for skadedyrene. Varer som er lett angrepet, trenger man ikke nødvendigvis å kaste. For å bli kvitt problemet, kan man fjerne larver og spinn man ser og oppbevare produktet i fryser i ett døgn ved -18 °C.

Hvorfor blir det biller i mel? ›

Melbiller kommer som oftest inn i bygningen via en infisert melpose, dyrefor eller lignende. Bor du i en leilighet kan de også komme fra naboleiligheten. Man kan som regel unngå større angrep ved å ha gode forebyggende rutiner (se under). Utviklingen fra egg til voksen bille tar ca tre måneder.

Hvordan vite om mel er dårlig? ›

Skulle du være så uheldig å få mugg i melet, vil du merke dette ved at det klumper seg, og det får feil farge og lukt. Da bør du kaste hele posen. Det er nok større, men fortsatt bare en liten, sjanse for at havregryn eller sammalt mel kan begynne å harskne, fordi dette inneholder noe fett. Bruk nesa.

Er det trygt å spise rått mel? ›

På generell basis er det nok ikke farlig å spise rå kakedeig/mel, spesielt i Norge. Det som potensielt kan gjøre det skummelt, er at det noen ganger kan eksistere bakterier i melet. I en åker så er det bakterier, for eksempel fra avføring fra dyr som går og tråkker der eller fugler som flyr forbi.

Kan man spise melbiller? ›

Finner du en bille lenge etter du trodde problemet var løst, kan det altså være en siste krampetrekning fra melbillens side - og ikke et tegn på at de er tilbake for å bli. Skadedyreksperten beroliger med at det ikke er farlig å spise hverken egg, larver eller melbiller.

Hvordan ser Melmidd ut? ›

Melmidden er hvit med rosa eller brunlige ben. Det er ørsmå dyr som vi normalt ikke kan se med det blotte øyet. Hannene er 0.3-0.4 mm lange, mens hunnene er noe større, opp til 0.65 mm. Hårene på melmidden er mye kortere enn hos husmidden (Glycyphagus domesticus).

Blir ikke kvitt melbiller? ›

Slik blir du kvitt dem:

Det er ikke nødvendig å kaste varer som har vært lagret i lufttette forpakninger. Kast kaffefilter og teposer som har lagt i samme skuff eller skap da det kan være biller, larver eller egg på dem. Støvsug området matvarene har lagt i. Pass på å få med alle rester av mel, kakao, krydder osv.

Hva skjer hvis man spiser larver? ›

Det er ikke farlig å spise larver som har vært i mat. Larver som kommer i gammel mat vil dø i magesekken dersom den havner der. I magesekken er det magesyre som gjør at den ikke klarer å overleve. Derfor vil det ikke skje noe som du trenger å bekymre deg for.

Finnes det giftige larver i Norge? ›

Eikespinnere og bringebærspinnere tilhører insektsfamilien «ekte spinnere» og larvene har giftige hår. Mange er ikke klar over at disse larvene kan medføre svie, kløe og utslett i huden etter nærkontakt.

Er melbiller farlige? ›

– Det hender at det følger med melbiller i melet man kjøper. Det er naturlig, og ikke farlig.

Hvorfor er det larver i mel? ›

Melmøll, eller melmøll som de pleide å bli kalt, er bittesmå insekter som legger eggene sine i mel, frokostblandinger og andre kornbaserte produkter. Når eggene klekkes, lever larvene på kornene, og det er derfor du ser dem i melet ditt. Selv om melbugs kan være til sjenanse, er de generelt sett ufarlige.

Er det insekter i mel? ›

Vanlige insekter i kjøkkenskap

Sagtannet melbille finnes oftest i melvarer som korn, kjeks og knekkebrød. Tørrfruktmøll liker tørkede dadler, rosiner, nøtter, mel og kornvarer.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 5881

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.