Wanneer ben je een ondernemer? | FinancElle (Elle Loijens) (2024)

Bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting moet je weten of je ondernemer bent of niet. Daar moet je namelijk je inkomsten aangeven onder één van de drie ‘bronnen van inkomsten’. Elke bron heeft andere belastinggevolgen.

De drie bronnen van inkomsten zijn: winst uit onderneming (WUO), loon uit dienstbetrekking (loon) en resultaat uit overige werkzaamheden (ROW).

Hoe bepaal je onder welke categorie jouw inkomsten vallen en wat zijn de verschillen en gevolgen hiervan? Dat lees je hieronder.

Ondernemer voor de btw (omzetbelasting)

Let op dat je voor de btw een ander ‘ondernemerscriterium’ geldt. Je kwalificeert veel sneller alsondernemer voor de btwdan voor de inkomstenbelasting.

Het kan zo zijn dat jij voor de btw wél een ondernemer bent (en dus btw moet inhouden en aangifte moet doen) en voor de inkomstenbelasting niet.

3 bronnen van inkomen

Op grond van de wet zijn er 3 bronnen van inkomen te onderscheiden:

  • Winst uit onderneming (WUO)
  • Loon uit dienstbetrekking (loon)
  • Resultaat uit overige werkzaamheden (ROW)

Er geldt een ‘rangorderegeling’. Dit houdt in dat je eerst gaat kijken of je inkomsten onder WUO vallen. Is dat niet het geval? Dan is het misschien loon. Pas als laatste komt ROW aan bod.

Toch behandel ik de categorie ROW nu kort als eerste, zodat je een idee hebt wat het inhoudt.

Categorie 3: resultaat uit overige werkzaamheden (ROW)

De naam zegt het eigenlijk al. Overige werkzaamheden. Je kunt hierbij denken aan een zelfstandig kunstenaar of een deelnemer aan een medisch onderzoek.

Er is bij ROW sprake van een bepaalde mate van zelfstandigheid. Het gaat niet om inkomsten die uit loondienst zijn ontvangen. Toch zijn de zelfstandige werkzaamheden ook niet ‘zodanig actief’ dat ze een onderneming vormen. Het kan bijvoorbeeld een uit de hand gelopen hobby of een eenmalige werkzaamheid zijn.

Categorie 1: winst uit onderneming (WUO)

Om als ondernemer te kwalificeren, moet je ‘actief genoeg’ zijn.

Wanneer ben je dan ‘actief genoeg’? Dit hangt van vele feiten en omstandigheden af en het kan in sommige situaties moeilijk te beoordelen zijn. Hier zijn dan ook heel veel gerechtelijke uitspraken over. Hieronder geef ik wat richtlijnen.

Dingen waar je naar moet kijken zijn:

  • maak je (aanzienlijke) winst
  • bepaal jij hoe je de onderneming inricht en hoe je je werkzaamheden uitvoert (zelfstandigheid)
  • investeer je in voorraad, personeel, etc.
  • is de tijd die jij in je onderneming steekt redelijk ten opzichte van de hoogte van de winst (dus niet heel veel tijd voor een hele lage winst)
  • heb je meerdere opdrachtgevers
  • maak je reclame
  • presenteer jij jezelf naar buiten toe als een onderneming
  • loop je financiële risico’s?

Alles bij elkaar moet je een ‘echte’ ondernemer zijn die deelneemt in het economische verkeer met als doel winst te maken.

Als je ondernemer bent, heeft dit verschillende gevolgen. Je geeft je inkomsten uit de onderneming aan als winst uit onderneming, hebt recht op kostenaftrek en eventueel op de ondernemersaftrek.

Met name de kostenaftrek en ondernemersaftrek zijn twee redenen waarom mensen graag als ondernemer kwalificeren. Maar let op: de grens met loon uit dienstbetrekking is grijs, vooral voor freelancers! Daarover hieronder meer.

Categorie 2: Loon uit dienstbetrekking (wet DBA)

Het onderscheid tussen WUO en ROW (= categorie 3) ziet vooral op de mate van activiteit. Ben je ‘actief’ genoeg om als ondernemer te kwalificeren? Het onderscheid tussen WUO en loon uit dienstbetrekking (= categorie 2) ziet vooral op de zelfstandigheid. Dit grijze gebied speelt vooral bij freelancers en mensen die op interim basis werkzaam zijn. Zij zij wel echt zelfstandig?

Op dit moment hebben we voor dit onderscheid de zogenaamde Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie), waarbij wordt gewerkt met modelovereenkomsten. Deze wet is in 2016 ingevoerd ter vervanging van de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie).

Tot 1 januari 2021 ‘toezicht’

De wet DBA werkt in de praktijk niet goed, daarom heeft de Belastingdienst toegezegd dat ze tot 1 januari 2021 eerst waarschuwingen zullen geven voordat een boete wordt opgelegd.

Er zal (waarschijnlijk) vanaf 1 januari 2021 een nieuw systeem komen wat weer gaat werken met het vooraf afgeven van een bepaalde verklaring (zoals de VAR)

Onderscheid: gezagsverhouding en persoonlijke arbeid

De lijn tussen WUO en loon kan dun zijn. Het verschil? De gezagsverhouding.

Bij loon uit dienstbetrekking bestaat er een gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer, waarbij de werkgever instructies geeft (of kan geven) aan de werknemer. Daarnaast moet de werknemer de arbeid persoonlijk verrichten (hij/zij kan het niet zomaar uitbesteden aan iemand anders).

Let vooral goed op als je bijvoorbeeld als ZZP’er maar één opdrachtgever hebt of bij je oude werkgever aan de slag gaat. Dan bestaat er een groot risico dat je geen ondernemer bent, maar een werknemer. Hoewel de grootste risico’s bij de werkgever/opdrachtgever liggen, kun jij je recht op aftrek kwijtraken. Lees hierover meer in mijn blog met risico’s en tips voor ZZP’ers.

Resultaat belastingheffing

Alle bovenstaande bronnen van inkomen (WUO, loon en ROW) vallen in box 1 (inkomen uit werk en woning). Ze worden ook tegen hetzelfde progressieve inkomstenbelastingtarief belast. Wat is dan het verschil?

  • Verschil WUO en ROW: als ondernemer (WUO) kun je onder voorwaarden in aanmerking kunt komen voor de ondernemersaftrek.
  • Verschil WUO en loon: bij loon wordt loonbelasting ingehouden en betaalt je werkgever sociale premies voor je. Zakelijke kosten zijn niet aftrekbaar als je in dienstbetrekking bent (wél bij WUO). Bij WUO kun je onder voorwaarden recht hebben op de ondernemersaftrek.

Voorbeeld kostenaftrek

Als jij als ondernemer een printer koopt (voor zakelijke doeleinden), zijn de kosten aftrekbaar van je winst. Als jij in loondienst bent en je koopt een printer om dingen voor je werk te printen, zijn deze kosten niet aftrekbaar. Hoogstens kun je de kosten terugkrijgen van je werkgever.

Lees ook deze blog met een stappenplan voor het starten van een onderneming.

Wanneer ben je een ondernemer? | FinancElle (Elle Loijens) (2024)

FAQs

Wanneer ben je een ondernemer? | FinancElle (Elle Loijens)? ›

Alles bij elkaar moet je een 'echte' ondernemer zijn die deelneemt in het economische verkeer met als doel winst te maken. Als je ondernemer bent, heeft dit verschillende gevolgen. Je geeft je inkomsten uit de onderneming aan als winst uit onderneming, hebt recht op kostenaftrek en eventueel op de ondernemersaftrek.

Hoe weet je of je een ondernemer bent? ›

Als u met uw activiteiten deelneemt aan het economisch verkeer en winst kunt verwachten, is er sprake van een bron van inkomen. Dan bent u mogelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting. Deelname aan het economisch verkeer wil zeggen dat u tegen vergoeding activiteiten verricht buiten de privésfeer.

Wat ben je als je ondernemer bent? ›

U bent ondernemer als u zelfstandig werkzaamheden uitvoert en daar inkomsten uit hebt. Als u een onderneming start, moet u zich meestal inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Vervolgens wordt beoordeeld of u ondernemer bent voor de btw.

Hoeveel mag je verdienen als ondernemer? ›

De Belastingdienst maakt daar geen onderscheid tussen. Ondernemers moeten onder meer btw-aangifte (aangifte omzetbelasting) en aangifte inkomstenbelasting doen. Hoeveel mag ik bijverdienen naast mijn baan in loondienst? Er zit geen limiet aan het bedrag dat je mag bijverdienen als zzp'er naast je baan in loondienst.

Wat is het verschil tussen Row en WUO? ›

Het cruciale verschil tussen WUO en ROW is de duurzaamheid en de organisatie. ROW ziet meer op incidentele werkzaamheden die niet vanuit een organisatie worden verricht. In de praktijk is dit veelal een feitelijke aangelegenheid en kan dit vaak niet in een oogopslag bepaald worden.

Hoeveel geld mag je verdienen zonder KvK? ›

Let op! Is uw omzet per kalenderjaar maximaal € 1.800, bent u niet verplicht uw onderneming aan te melden bij de Kamer van Koophandel en hebt u dit ook niet gedaan, én hebt u geen btw betaald die u in aftrek wilt brengen? Dan bent u niet verplicht u als btw-ondernemer aan te melden bij de Belastingdienst.

Wat zijn de eisen van een ondernemer? ›

KVK gebruikt 3 criteria om te bepalen of u ondernemer bent:
  • U levert producten of diensten. Of u bereidt zich hierop voor. ...
  • U vraagt er meer geld voor dan het u gekost heeft om te maken. U verdient er geld aan.
  • U doet zaken met andere mensen dan alleen vrienden of familie.

Wat valt onder ondernemer? ›

Je hebt voldoende winst uit eigen onderneming

Om als ondernemer in aanmerking te komen, moet je met onderneming winst maken. Zelfstandigen die een zeer kleine winst maken of structureel verlies lijden worden niet gezien als ondernemer, tenzij je aannemelijk kan maken dat je in de toekomst wel winst gaat maken.

Wat is de definitie van een ondernemer? ›

Een persoon die arbeid verricht voor eigen rekening of risico in een eigen bedrijf of praktijk (zelfstandig ondernemer) of als directeur in loondienst van een eigen bedrijf (directeur-grootaandeelhouder).

Is een ZZP er ook een ondernemer? ›

Zzp'er of freelancer, het maakt niet uit hoe je jezelf noemt: voor de Belastingdienst ben je zelfstandig ondernemer*.

Heb ik een eigen onderneming? ›

Als je voor verschillende opdrachtgevers werkt, is het ook een aanwijzing dat je een onderneming hebt. Als jij ook beslist hoe en wanneer jij je werk doet, is dat ook een aanduiding dat je zelfstandig ondernemer bent. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij wel wilt ondernemen, maar je nog geen opdrachtgevers hebt.

Heb ik een onderneming? ›

De definitie van een onderneming staat niet in de wet, maar is voortgekomen uit rechtspraak. Een onderneming is “een duurzame organisatie van arbeid en kapitaal dat door deelname aan het economisch verkeer beoogt winst te behalen”. De Belastingdienst hanteert deze definitie om te bepalen of u een onderneming drijft.

Hoeveel procent belasting betaal ik als ondernemer? ›

In andere woorden, hoeveel is je belastbare winst precies binnen een eenmanszaak. Sinds 2020 is er een twee schijvenstelsel ingevoerd: in de eerste schijf betaal je in 2024 36,97% belasting over een inkomsten tot €75.518. In de tweede schijf betaal je 49,50% over alles boven de €75.518.

Wat wordt gezien als winst uit onderneming? ›

Winst uit onderneming is de winst die een natuurlijk persoon uit een eenmanszaak, een vof of maatschap geniet. Deze winst wordt belast in box 1 van de Wet inkomstenbelasting 2001. Je berekent de winst uit onderneming door de winst te verminderen met de ondernemersaftrek en de MKB-winstvrijstelling.

Hoeveel uur moet je werken als ZZP er? ›

Het urencriterium is de grens van het aantal uren dat je als ondernemer minimaal aan je onderneming moet besteden om voor bepaalde fiscale aftrekposten in aanmerking te komen. Deze grens is vastgesteld op 1.225 uren per kalenderjaar.

Wat is een IB onderneming? ›

Een eenmanszaak en een deelname in een maatschap, vennootschap onder firma en een commanditaire vennootschap vallen onder de regels van de Inkomstenbelasting en worden daarom IB-ondernemingen genoemd. Meestal betekent het overlijden van een ondernemer het einde van zijn bedrijf.

Heb ik een onderneming als ik een BTW nummer heb? ›

Btw ondernemer: rechtsvorm is niet van belang

Als je een onderneming start, moet je je melden bij de Belastingdienst. Als de Belastingdienst je als ondernemer voor de btw registreert, ontvang je een btw-nummer en ben je btw-plichtig.

Wat is een echte ondernemer? ›

Een échte ondernemer is volgens zeggen proactief, heeft zelfvertrouwen, is een geboren netwerker, innoveert continu, is altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden, is een geboren verkoper, beschikt over een innerlijke drang om te winnen en beschikt over een enorme dosis doorzettingsvermogen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated:

Views: 6223

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.